Jag har alltid varit intresserad av gårdens historia men det var först i början på 2000-talet som jag började släktforska med hjälp av digitala arkiv. Att bygga släktträd var intressant men jag ville veta mer om människorna jag hittade och den tid de levde i, så jag började leta och läsa böcker som blickade bakåt i tiden. Jag började med Sveriges övergripande historia men med tiden hamnade fokus på Jämtland, där jag är född.
De senaste åren har jag lite nu och då blivit tillfrågad om jag kan berätta om vår lokala historia för besökare och turister. Det har blivit långa sittningar där berättandet många gånger har styrts av lyssnarnas frågor. Dessa tillfällen visade mig att intresset för vår historia är stort och en idé började ta form; att forska i och skriva ner vår lokala historia med utgångsläge i Västerstugan och de som levt här.
Det finns material och historier som sträcker sig århundraden tillbaka och under 2019 ska jag försöka förmedla dessa historier till er efter bästa förmåga.
Mitt arbete
Det är mycket information som ska gås igenom och sammanställas för att sedan konverteras till någorlunda begripliga texter. Mitt mål är att en gång i veckan publicera ett nytt inlägg i historiebloggen som handlar om Västerstugans historia. De övriga sidorna fylls på efterhand med allmän historia för att skapa ramen till inläggen.
Jag kan inte garantera att det jag skriver är 100% korrekt. Å ena sidan kan jag missuppfatta eller tolka det jag läser fel och å andra sidan kan det som tidigare skrivits i skrifter och böcker bara felaktigt. Om jag hittar information som kastar nytt ljus på något jag redan skrivit, så kommer jag att informera om det i anslutning till berörd text.
Projektet är finansierat av landsbygdsprogrammet 2014-2020. Projektstödet söktes via Leader 3sam under hösten 2018 och beviljades av Jordbruksverket den 15 mars 2019.
Om mig
Jag heter Maud Herkules. Född i Östersund men flyttade söderut som 16-åring. Under de närmaste 24 åren avverkade jag bland annat Ulricehamn, Borås, Göteborg och Malmö och ägnade mig åt studier och jobb.
I början på 2009 bestämde jag mig för att flytta till vår släktgård östra Jämtland. Den hade då till största delen använts som ’sommarnöje’ under några år efter min fars bortgång 2005. I maj gick flyttlasset och jag har aldrig ångrat flytten tillbaka till Jämtland. En del vänner söderut förstod inte alls hur man frivilligt kan flytta till denna, i deras ögon, obygd i norr. Jag blev bland annat rekommenderad att uppsöka psykakuten. I hens värld flyttar man endast frivilligt från stad till glesbygd när man gett upp allt hopp och endast lever för att invänta döden.
Deras bild av hur det är att leva här var något skev. Under de snart 10 år jag bott här har jag fått uppleva och vara med om saker som aldrig skulle ha hänt om jag stannat i stan. När man bor i en bygd med få invånare blir man snabbt involverad i saker och ting. Om man vill, vill säga.
Eftersom jobben inte direkt växer på något av alla träd som finns här, bestämde jag mig för att aktivera mitt företag igen. Sedan 2010 driver jag Herkules PR, min egen reklambyrå med mitt eget upplägg. Även här fick jag höra att jag var galen eftersom det inte finns en chans att en reklambyrå kan fungera i lilla Bispgården. Jag kommer inte att bli miljonär på min verksamhet, men jag är fortfarande kvar.
Att öppna en reklambyrå låg nära till hands eftersom jag jobbat som reklamchef och grafisk produktionsledare under många år. Jag är även diplomerad trycksaks- och webbdesigner. Som en bisyssla i mitt företag ägnar jag mig även åt något som ligger mig varmt om hjärtat: gamla foton. Jag scannar och renoverar foton, dia och negativ till valfri storlek och kan även skriva ut dem. För några år sedan investerade jag i en storformatskrivare som kan skriva ut på en mängd olika material med UV-beständigt pigment.
När jag bosatte mig i Västerede kände jag inte en kotte, men idag har jag flera nära vänner och ett stort kontaktnät över stora delar av Jämtland. Jag är till exempel involverad i föreningen Leader, vars uppgift är att fokusera på lokalt ledd utveckling i Ragunda och Strömsunds kommuner. Under varje programperiod får vi en pott pengar som ska gå till lokala projekt som gynnar området.
Jag har även varit involverad i Ragunda konstförening, Hildegard Löfbladh Sällskapet, Fors Hembygdsförening, Heimbygda, stiftelsen Jamtli, Föreningen Indalsleden, Fors Intresseförening och Destination Ragundadalen. På grund av tidsbrist är jag sedan våren 2018 endast med styrelsen för Leader, men jag har mina ögon på ett par andra föreningar som är intressanta.
Det finns alltid nya saker att upptäcka och nya människor att träffa. Både från dåtid, nutid och framtid.
Kontakt
Har du något du undrar över eller något som knyter an till denna sida som du vill berätta om går det bra att skick e-post till storyofede@gmail.com.